Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των Νοτιοαφρικάνων φοιτητών !


ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

Με κεντρικό τους σύνθημα «Τα δίδακτρα πρέπει να πέσουν» (#FeesMustFall), οι φοιτητές της Ν. Αφρικής έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες έναν σκληρό αγώνα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής , Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε αυξήσεις στα δίδακτρα.
Αν και πολλοί φοιτητές δεν έχουν χρήματα για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, η κυβέρνηση επέτρεψε στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αυξήσουν τα δίδακτρα κατά 8%. Αυτό λοιπόν ήταν που εξόργισε τους φοιτητές που απάντησαν με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Σε ορισμένα campus στήθηκαν και οδοφράγματα. Οι πρυτανείες λοιπόν απάντησαν με εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια της Ν. Αφρικής. Δεν δίστασαν να αμολήσουν ακόμα και τη «Vetus Schola», μια «εταιρία security» , με στρατιώτες του Απαρτχάιντ, η οποία μάλιστα στο παρελθόν είχε επιστρατευτεί και κατά εργατών που απεργούσαν!!
Η αστυνομική βία δεν περιορίζεται μόνο στη περιφρούρηση των πανεπιστημίων με «security». Σε κινητοποιήσεις φοιτητών έχουν χρησιμοποιηθεί  δακρυγόνα , πλαστικές σφαίρες και αύρες νερού. Σε μια πορεία μάλιστα ιερέας πυροβολήθηκε στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα , αφού οι φοιτητές είχαν βρει άσυλο στην εκκλησία για να γλιτώσουν από την αστυνομία. Σε μια από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των φοιτητών δέχτηκε τα πυρά των αστυνομικών δυνάμεων με 13 πλαστικές σφαίρες ένας από τους ηγέτες του Νοτιοαφρικανικού φοιτητικού κινήματος,  ο Λεσέχο Μπέντζαμιν Φέλα!!!
"Ακόμη και αν καθόμαστε σε νοσοκομειακά κρεβάτια και άλλοι μαραζώνουν στις φυλακές, παίρνω δύναμη από τους φοιτητές σε όλη τη χώρα οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα." Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του Φέλα, αφού εξέπνευσε από τα βαριά τραύματα που έφερε.

ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΛΕΣΕΧΟ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΦΕΛΑ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των Νοτιοαφρικάνων φοιτητών. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, αφού την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση. Τα πανεπιστήμια μαστίζονται από χρόνια υποχρηματοδότηση που στο ΑΠΘ φτάνει το -80% . Είναι καιρός να καταλάβουμε πως αν δεν αγωνιστούμε για τη διάσωση των πανεπιστημίων, τα δίδακτρα είναι μπροστά μας. Με μαζικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας! Ενάντια σε κάθε νόμο που ετοιμάζουν παλιοί και νέοι μνημονιακοί, που θα σημάνει την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.




Όλοι στον αγώνα!