Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ


ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ο μνημονιακός νεοφιλελεύθερος κατήφορος της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδεικνύεται ότι δεν έχει πάτο. Δεν έφταναν όλες οι πολιτικές τους που οδηγούν σε βαθιά φτωχοποίηση και εξαθλίωση του ελληνικού λαού, δεν έφταναν οι συνθήκες δουλείας που έχουν δημιουργήσει για τους εργαζόμενους, δεν έφτανε η τυφλή υποταγή τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ήρθε να προστεθεί και κάτι ακόμα: οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Οι 10 πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν στις 29/10 στο ειρηνοδικείο Αθηνών, συνοδευόμενοι με ένα όργιο καταστολής και συγκρούσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις, είναι μόνο το πρελούδιο όσων θα επακολουθήσουν το επόμενο διάστημα: ο Τσίπρας έχει τάξει στους “θεσμούς” να πραγματοποιηθούν 500-700 πλειστηριασμοί μέχρι τον Ιανουάριο. Οι τραπεζίτες ζητούν επιτακτικά 40.000 πλειστηριασμούς σε βάθος τριετίας! Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας μορφής πλειστηριασμών σε ηλεκτρονική μορφή, θα μπορεί να γίνεται εντολή κατάσχεσης ακινήτου και σε ένα συμβολαιογραφικό γραφείο με το πάτημα ενός κουμπιού, με διαδικασίες fast-track. Και ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο νόμος Σταθάκη που προστατεύει μέχρι σήμερα την πρώτη κατοικία για οικογένειες με σπίτια μικρής αντικειμενικής αξίας, λήγει τον επόμενο μήνα, αφήνοντας 500.000 οικογένειες βορά στα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Και για να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνουν αυτοί οι πλειστηριασμοί, καλό είναι να μην ακούμε τα παραμύθια της κυβέρνησης, ότι θίγονται οι πλούσιες κατοικίες και να δούμε την πραγματικότητα. Το όριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας για κατάσχεση πέφτει από τα 300.000 ευρώ στα 120.000. Που αυτομάτως σημαίνει ότι δεν μιλάμε για σπίτια στην Κηφισιά και στην Εκάλη, αλλά για σπίτια εργατικών οικογενειών, που σε προηγούμενες περιόδους, θέλησαν να δανειστούν απ’ την τράπεζα για να αγοράσουν ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους για να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους.
Από την άλλη, οι κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία μπορούν να γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον δεν έχει γίνει κάποια ρύθμιση αυτών. 1,7 εκ. άτομα έχουν χρωστούμενα στην εφορία και απ’ αυτούς, περίπου στο 1 εκατ. έχουν επιβληθεί μέτρα κατάσχεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια γυναίκα που βγήκε εναντίον της απόφαση κατάσχεσης για την πρώτη και μοναδική της κατοικία 43 τ.μ. σε ημιυπόγειο στο Γκύζη για χρέη 15.000 ευρώ στην εφορία (και μάλιστα τα 5.000 αποτελούν τόκοι)! Και κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για το τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια.
Όλα αυτά βεβαίως γίνονται για να σωθούν για άλλη μια φορά οι τράπεζες. Οι αποτυχημένες  νεοφιλελεύθερες φόρμουλες των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, πάντα με λεφτά του ελληνικού λαού, οδηγούνται συνεχώς σε ένα τέλμα. Κι αυτό το τέλμα είναι τα “κόκκινα δάνεια” που έχουν φτάσει από το 6% που βρίσκονταν το 2009 στο 45% σήμερα, μετά από 8 περίπου χρόνια μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης, προφανώς λόγω οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών. Οι  Έλληνες τραπεζίτες  θέλουν εναγωνίως να περάσουν οι τράπεζες τα επερχόμενα stress tests για να σώσουν το τομάρι τους. Με τον πλειστηριασμό των ακινήτων ενισχύουν τα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό τους και ταυτόχρονα κρατούν τις τιμές των ακινήτων άθικτες από μια ενδεχόμενη καθίζηση της αγοράς ακινήτων λόγω των μαζικών πλειστηριασμών. Έτσι, και σώζονται για μικρό χρονικό διάστημα πάλι, περνώντας τα stress tests και τα μεταπωλούν σε διεθνή ιδιωτικά funds – κοράκια, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τις τράπεζες με ρευστό.
Αυτήν την ξετσιπωσιά και ξεδιαντροπιά του κεφαλαίου δεν μπορούμε να την αφήσουμε να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εμφανίζονται όλο και περισσότεροι άστεγοι, για να γεμίζουν οι τσέπες των καπιταλιστών! Η κρίση είναι δική τους και για αυτό αυτοί πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Είναι χρέος μας να δίνουμε μαζικό παρών σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφεία όπου γίνονται οι πλειστηριασμοί, για να αποτρέψουμε με κάθε μέσο την εξαθλίωση του λαού. Να πυροδοτήσουμε ένα μαχητικό κίνημα νεολαίας, το οποίο σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τσακίσει νέους και παλιούς μνημονιακούς, ξένα funds και τραπεζίτες και γενικότερα κάθε κοράκι που αρπάζει τα σπίτια του ελληνικού λαού.
-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας!
-Μαζική δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς!
-Μόνιμη κρατική εξασφάλιση στέγασης για όλους!
-Ανέγερση εργατικών κατοικιών - εξασφάλιση στέγασης για όλους.