Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!



ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αυτού του είδους την ψήφιση η χρεωκοπημένη κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις πιο βρώμικες τακτικές των παλιών μνημονιακών. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τραγική. Χαρακτηριστικά η χρηματοδότηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι σήμερα 80% λιγότερη από αυτήν που ήταν το 2009, με αποτέλεσμα πολλές σχολές να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους λειτουργίες. Νέες προσλήψεις επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού δεν γίνονται, ενώ όλο και περισσότερες φοιτητικές παροχές περικόπτονται και τα έξοδα φοίτησης μετακυλίονται στις πλάτες των φοιτητών. Αυτή την κατάσταση έρχεται να οξύνει ο νέος νόμος Γαβρόγλου ο οποίος περιέχει τα ακόλουθα μέτρα:
1)Κάθε τμήμα ανώτατης σχολής θα μπορεί να δημιουργήσει ένα διετές πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα σπουδών που έχει κάθε σχολή. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει πλήρως η δομή και ο ρόλος των ιδρυμάτων. Μέχρι τώρα είχαν έναν ελάχιστο υποχρεωτικό χρόνο σπουδών και ένα πρόγραμμα σπουδών. Πλέον θα έχουν διάφορους κύκλους σπουδών(μονοετείς, διετείς κτλ.) και διαφορετικά προγράμματα σπουδών(ακόμη και μέσα στην ίδια σχολή) ανάλογα με τα χρήματα που θα μπορεί να δώσει ο φοιτητής-πελάτης. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κατάργηση της έννοιας του πτυχίου και αντικατάσταση του με ατομικούς τίτλους σπουδών που θα αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες(ECTS). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή των ΑΕΙ/ΤΕΙ σε κολέγια/σούπερ μαρκετ, τα οποία θα πουλούν τίτλους και προγράμματα σπουδών στους φοιτητές-πελάτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
2)Με ένα υπουργικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται ΑΕΙ/ΤΕΙ και μεταβάλλεται η έδρα τους με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στο παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο πως σχολές και τμήματα θα κλείνουν αν έχουν λίγους εισακτέους ή αν χρειάζεται να μειωθούν τα κρατικά έξοδα για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων(όπως τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα) ή ακόμη αν οι απόφοιτοι ενός τμήματος δεν απορροφούνται από την αγορά εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σύσταση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας(Α.Σ.Α.Ε.Ε.). Τα συμβούλια αυτά μαζί με τα προεδρικά διατάγματα θα οδηγήσουν σε ένα νέο σχέδιο Αθηνά, κάτι που θα σημάνει την εξαφάνιση δεκάδων περιφερειακών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
3)Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αφού αναφέρεται ρητά ότι αν τα χρήματα από τις πηγές χρηματοδότησης για τα μεταπτυχιακά δεν επαρκούν (προϋπολογισμός κράτους – πανεπιστημίου, χορηγίες, κονδύλια από ερευνητικά προγράμματα κλπ) τότε προβλέπεται η επιβολή διδάκτρων για την κάλυψη των εξόδων. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 870 ευρώ/μήνα(αν και το ποσό αυτό θα ορίζεται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ, άρα θα είναι πιο χαμηλό τα επόμενα χρόνια)!! Όσοι δεν απαλλάσσονται, πληρώνουν δίδακτρα ή εργάζονται σε δομές του πανεπιστημίου. Κατ' αυτόν τον τρόπο θεσμοθετείται η απλήρωτη εργασία των νέων, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά.
4) Οι σχολές με τουλάχιστον πέντε υποχρεωτικά έτη φοίτησης θα παρέχουν πτυχίο που θα αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακό. Είναι ιδιαίτερα θολό το πως και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αυτό. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν σχολές πολλών ταχυτήτων (π.χ. στο ΕΜΠ το 5ετές να μετρά ως Master, στις πολυτεχνικές του ΑΠΘ όχι) ή μέσα στην ίδια σχολή να υπάρχουν κατευθύνσεις πολλών ταχυτήτων, ώστε ανάλογα με τα μαθήματα που θα επιλέξει(βλέπε: αγοράσει) ένας φοιτητής, ο τίτλος σπουδών του να μετρά για Master.
5)Το άσυλο δεν επαναφέρεται, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το αντίθετο. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν ακόμη το νομικό δικαίωμα να εισβάλλουν στους χώρους των πανεπιστημίων για να σπάνε συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Σκοπός τους είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος, των αγώνων και δομών αυτοοργάνωσης του.
6)Ιδρύεται σε κάθε πανεπιστήμιο ένα Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης(Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό στην ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Έτσι εφαρμόζεται πιο εκτεταμένα η δια βίου μάθηση, η οποία αποτελεί ένα διαρκές κυνήγι πιστωτικών μονάδων, αφού αυτές δεν θα έχουν μόνιμη ισχύ αλλά θα επαναξιολογούνται συνέχεια.
Ο νέος νόμος θα διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο στην 3ο βάθμια εκπαίδευση!!
Ο νόμος αυτός θα αποτελέσει την αφετηρία για να επέλθουν σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, με βάση το 3ο και 4ο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Οι κυριότερες στοχεύσεις τους είναι η επιβολή διδάκτρων, η μείωση των φοιτητών και ο εκμηδενισμός της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Για νέους και παλιούς μνημονιακούς και για τους ιμπεριαλιστές η λύση είναι απλή: δεν μπορεί μια αποικία χρέους, όπως έχουν μετατρέψει τη χώρα μας, να έχει δημόσια, δωρεάν παιδεία. Γι αυτό θέλουν να προχωρήσουν στην κατάργηση του δικαιώματος μας στη μόρφωση και να βάλουν τέλος στον οποίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα έχει το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Μας λένε «Χαμένη Γενιά». Να δείξουμε ότι είμαστε η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο.
Είμαστε η γενιά που θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για 200 ευρώ το μήνα, ανασφάλιστοι και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Να μην δεχτούμε να βάλουμε ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για να πληρώσουμε δίδακτρα. Η λύση δεν είναι να αποδεχτούμε την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και άρα την μοιραία προσαρμογή της εκπαίδευσης σε αυτή, αλλά με αγώνες διαρκείας να εμποδίσουμε την καταστροφή και των 2!
Πρέπει να οργανωθούμε άμεσα! Το κλειδί για να σώσουμε την εκπαίδευση από την πλήρη διάλυση βρίσκεται έξω από αυτήν, στην αντιμετώπιση των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Γι αυτό το φοιτητικό κίνημα πρέπει σε συμμαχία με τους εργαζόμενους να αγωνιστεί για το συνολικό ξερίζωμα των μνημονίων. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τους συλλόγους ή από επιτροπές δράσης, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουμε καταλήψεις στις σχολές μας, αποκλεισμούς δρόμων και δημοσίων κτηρίων και να χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαία μορφή πάλης.
Να πάρουμε άμεσα θέση μάχης! Να κινηθούμε σε μια προοπτική καταλήψεων διαρκείας, η οποία θα αποτελέσει τον πυροδότη για μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας των εργαζομένων. Αυτή είναι η μόνη λύση για να σώσουμε το μέλλον μας, με την εφαρμογή ενός προγράμματος σωτηρίας με κύριους άξονες την κατάργηση των μνημονίων, την έξοδο από την Ε.Ε./Ευρώ και τη διαγραφή του χρέους.

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

  •  ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ 5% ΤΟΥ ΑΕΠ
  • ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ