Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ-ΟΛΟΙ/ΕΣ στην ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Πέμπτη, 18:00, Ακαδημία (Γιάννενα)



ΟΛΟΙ/ΕΣ στην ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Πέμπτη, 18:00, Ακαδημία
   Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα σε ΑΕΙ- ΤΕΙ. Οι περικοπές δαπανών έχουν οδηγήσει, στην υπολειτουργία πολλών τμημάτων. Τα χρήματα δεν επαρκούν για την σίτιση και την στέγαση των φοιτητών, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να βάλουμε το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη. Οι καθηγητές δεν επαρκούν για τις ανάγκες των φοιτητών  με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες, οι γραμματείες υπολειτουργούν και στα εργαστήρια υπάρχει έλληψει οργάνων και αντιδραστηρίων. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τα προβλήματα σε σίτηση και στέγαση να είναι ιδιαίτερα οξυμένα.

    Σίτηση: Είναι γενικά γνωστό πως τα χρήματα που δίνονται για τη σίτηση των φοιτητών μειώνονται διαρκώς. Η ποιότητα του φαγητού υποβαθμίζεται συνέχεια, η  ποσότητα έχει μειωθεί αισθητά και η 2η μερίδα επί της ουσίας έχει κοπεί τελείως. Επίσης, μετά από ενημέρωση από τον αντιπρύτανη, μάθαμε πως η πρυτανεία είναι στα δικαστήρια με τον εργολάβο της λέσχης και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λέσχη να κλείσει το επόμενο διάστημα.
    Στέγαση: Τα προβλήματα στις εστίες συνεχίζονται παρά τις διακυρήξεις της πρυτανείας για το αντίθετο. Παρ’ όλο που οι αιτήσεις για δωμάτιο στην εστία  αυξάνονται, με αποτέλεσμα φέτος να μείνουν χωρίς δωμάτιο περισσότεροι από 260 φοιτητές. Επιπλέον, τα αποτελέσματα για τις αιτήσεις των πρωτοετών φοιτητών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, που σημαίνει ότι πολλοί πρωτοετείς φοιτητές (ειδικά σε σχολές με εργαστήρια) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους και να μένουν πίσω τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
   Συγγράμαατα: Όπως ανακοίνωσαν οι εκδότες των συγγραμάτων, φέρος σταματάει η δωρεάν διανομή τους στους φοιτητές. Αυτό έγινε γιατί το υπουργείο παιδείας αδυνατεί να τους πληρώσει και έχουν συσσωρευτεί χρέη από το εαρινό εξάμηνο του 2016. Η μη διανομή των συγγραμμάτων πρακτικά σημαίνει να  πληρώσουμε εκατοντάδες ευρώ κάθε εξάμηνο για να αγοράσουμε βιβλία. Τα δωρεάν συγγράμματα προς τους φοιτητές έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο και με τους νόμους Γιαννάκου (2007) και Διαμαντοπούλου (2011) έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό τα δωρεάν συγγράμματα που δικαιούται κάποιος φοιτητής. Με το κλείσιμο σχεδόν όλων των πανεπιστημιακών τυπογραφείων έδωσαν την έκδοση των συγγραμμάτων σε κρατικοδίαιτους ιδιώτες εκδότες οι οποίοι μπορούν και εκβιάζουν με κάθε ευκαιρία.
   Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με τις μνημονιακές πολιτικές και τις εντολές Ε.Ε.- ΟΟΣΑ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διαλύσουν την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Έτσι, η χρημάτοδότηση των ΑΕΙ- ΤΕΙ μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία χρόνια, δεκάδες τμήματα έκλεισαν ή συγχωνέυτηκαν και οι μειώσεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό έχουν φτάσει σε δραματικό επίπεδο. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο με το νόμο Γαβρόγλου που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ο οποίος φέρνει μια σειρά από μέτρα έναντια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεν πάει άλλο- Να τους σταματήσουμε!
   Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω έναν αιώνα. Κανείς μας δεν πρέπει να πληρώσει για τα πρωτογενή τους πλεονάσματα, για το χρέος και για τη κατάσταση στην οποία έφεραν αυτά την δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Να διώξουμε τα μνημόνια, τα μέτρα τους και τους μνημονιακούς, νέους και παλιούς.
   Να παραγειγματιστούμε από το Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών που με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις κινείται σε μια αγωνιστική κατεύθυνση και έχει πετύχει σημαντικές νίκες όχι μόνο για τους εστιακούς αλλά για όλους τους φοιτητές. Έιναι ο Σύλλογος που με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης καλεί την διαδήλωση της Πέμπτης που πρέπει όλοι να στηρίξουμε  Με όπλο την δύναμη των ίδιων των φοιτητών να δημιουργήσουμε παντού επιτροπές αγώνα, να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους μας, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Με καταλήψεις και διαδηλώσεις, με μαχητικές μορφές πάλης να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

 Παλεύουμε για :

  •        Άμεση διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές
  •           Δωρεάν Σίτηση- Στέγαση- Μεταφορές
  •     Ούτε 1€ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - Aύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση

  •          Κάτω ο νέος νόμος Γαβρόγλου - Κάτω παλιά και νέα μνημόνια

 Καλούμε σε :

  •          Συμμετοχή στην διήμερη κατάληψη του Συλλόγου Εστιακών στην πρυτανεία 19-20/10

  •          Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 19/10, στις 18:00 στην Ακαδημία