Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Από τα τέλη του Ιανουαρίου 2017 η εργολαβική εταιρεία ISS που έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΕΜΠ(και πολλών άλλων ελληνικών πανεπιστημίων) ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μειώσεις των μισθών των καθαριστριών του ΕΜΠ. Οι μειώσεις αυτές ξεπερνούν το 10% του ήδη χαμηλού μισθού τους, που κυμαινόταν γύρω στα 550 ευρώ. Πέρα από αυτό, η εταιρεία αυτή χρωστάει μισθούς, δώρα κτλ. σε ορισμένες περιπτώσεις για πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με την ασφάλιση των καθαριστριών.
Είναι γνωστό πως οι εργολαβικές εταιρείες λαμβάνουν μεγάλα οικονομικά ποσά από τα πανεπιστήμια για να αναλαμβάνουν διάφορες υπηρεσίες όπως την σίτιση, την καθαριότητα κτλ. Πρώτα από όλα τα ποσά αυτά είναι κυριολεκτικά αστρονομικά και πολύ περισσότερα από τα χρήματα που πραγματικά χρειάζονται για την σωστή λειτουργία μιας υπηρεσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά των χρημάτων να καταλήγει στην τσέπη του εκάστοτε εργολάβου. Επιπλέον η ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται δεν είναι καλή, ενώ οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν είναι πραγματικά πολύ άσχημες όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις καθαρίστριες.

Η μείωση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των χρημάτων που παίρνουν οι εργολαβίες και αυτές με τη σειρά τους για να διατηρήσουν αμείωτα τα κέρδη τους, μετακυλύουν τις μειώσεις αυτές στους μισθούς των εργαζομένων. Αυτά είναι τα "καλά" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: τα κέρδη των ιδιωτών βρίσκονται πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Ε.Ε. και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από κοινού διατηρούν και αναπαράγουν ένα καθεστώς δουλικών εργασιακών σχέσεων και τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους. Είναι αυτοί που επιτρέπουν σε κάθε εργοδότη/εργολαβία να επιβάλει ό,τι θέλει στους εργαζομένους, είναι αυτοί που ετοιμάζουν ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης που θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση για τους εργαζομένους και τη νεολαία.
Ως ΣΣΠ στηρίζουμε και καλούμε κάθε φοιτητή να σταθεί αλληλέγγυος στον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών των σχολών μας. Είναι φανερό πως εμείς είμαστε αυτοί που είτε τώρα εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας, είτε θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε αύριο σε ίδιες και χειρότερες συνθήκες δουλειάς(αν φυσικά βρούμε δουλειά, με 60% ανεργία στους νέους μέχρι 25 ετών!). Τα συμφέροντα μας λοιπόν ταυτίζονται με αυτά των αγωνιζόμενων καθαριστριών. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως οι εργαζόμενες αυτές διατηρούν τόσα χρόνια τις σχολές μας καθαρές παρά τις άσχημες συνθήκες δουλειάς υπό τις οποίες αναγκάζονταν να εργαστούν. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε και εμείς μαζί τους για να νικήσει ο αγώνας τους. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις να στηρίξουμε τον αγώνα τους. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να μπεί μαχητικά στον αγώνα και σε συντονισμό με τις καθαρίστριες να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας πάνω στα κέρδη τους.

·         Ούτε σκέψη για μείωση του μισθού των καθαριστριών. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των καθαριστριών από την ISS. Αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους.

·         Έξω οι εργολαβίες/ιδιώτες από τις σχολές μας.

·         Να προσληφθούν άμεσα από το ίδρυμα όλες οι καθαρίστριες και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις στην καθαριότητα.


·         Να αυξηθεί δραστικά η χρηματοδότηση για την παιδεία.