Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι σχολές άνοιξαν… για να υποδεχτούν το 3ο Μνημόνιο



Στο δρόμο του ΟΧΙ, για να το ανατρέψουμε!

Παρότι οι σχολές έμειναν κλειστές μόλις 2 μήνες για το καλοκαίρι, μοιάζει σαν να πέρασαν χρόνια αφού οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει και επηρεάζουν στο μέγιστο τις ζωές μας αλλά και τα πανεπιστήμια, ήταν ταχύτατες. Ο λόγος γίνεται αρχικά για το δημοψήφισμα και το συντριπτικό ΟΧΙ του λαού μας απέναντι στα μνημόνια, την επακόλουθη ιστορικών διαστάσεων προδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Τσιπρα οι οποίοι μετέτρεψαν το θαρραλέο ΟΧΙ σε ένα υποτακτικό ΝΑΙ στο πιο βάρβαρο μνημόνιο που έχει γνωρίσει η σύγχρονη ανθρωπότητα. Αυτό που ακολούθησε την προδοσία, ήταν τα ασύστολα ψεύδη περί «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» και ότι το μνημόνιο μπορεί να έχει «καλούς διαχειριστές» ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού στις εκλογές και απαλλαγμένοι από τα εσωκομματικά προβλήματα να προχωρήσουν στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, το οποίο αποτελεί πραγματικά την ταφόπλακα στην εκπαίδευση, στην υγεία, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, την ίδια την κοινωνία σε τελική ανάλυση. Από την πλευρά μας, η νεολαία πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να παλέψει με όλα τα μέσα για να μην εφαρμοστεί αυτό το μνημόνιο-τέρας.
Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη ήρθαν να διογκώσουν και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την τρομερή αντίφαση που εκτυλίσσεται  στην ελληνική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και κυρίως η νεολαία, εν μέσω σκληρής προπαγάνδας και τρομοκράτησης βροντοφώναξαν ένα μεγάλο ΟΧΙ στα μνημόνια μέσω του δημοψηφίσματος, η βουλή σύσσωμη σχεδόν, μαζί με την αστική τάξη, τους ντόπιους μνημονικούς  και τα ΜΜΕξαπάτησης  εξαπολύουν μια λυσσασμένη επίθεση, με στόχο την εφαρμογή, άνευ διαμαρτυρίας, του 3ου μνημονίου.  Ενώ δηλαδή, οι «εκπρόσωποι» του λαού είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους μνημονιακοί, η κοινωνία έχει ξεκαθαρίσει ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να σηκώσει ούτε ένα μέτρο, πόσω μάλλον μνημόνιο.

Τι περιλαμβάνει τελικά το τρίτο μνημόνιο;
Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη χειρότερη «συμφωνία» που έχει υπογραφεί τόσο όσο στην ποσότητα και στην ποιότητα των μέτρων της, όσο και στο περιβάλλον το οποίο θα εφαρμοστεί. Η αδυναμία κοστολόγησης των μέτρων αλλά και οι προβλέψεις ακόμα και των ίδιων των υποστηρικτών του ότι θα φέρει περαιτέρω ύφεση στην οικονομία και περαιτέρω φτωχοποίηση στην κοινωνία είναι μόνο ενδεικτικά του τι μέλει γενέσθαι. Το νέο μνημόνιο είναι ένα «λευκό χαρτί», μια λευκή επιταγή στους τοκογλύφους-δανειστές, στους ιμπεριαλιστές των ΕΕ -ΗΠΑ, στους Έλληνες τραπεζίτες, που θα γράφεται και θα ξαναγράφεται σε κάθε αξιολόγηση της τρόικας με το αίμα των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα κατακρεουργεί με διαδικασίες fast-track ότι έχουν αφήσει όρθιο τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Εν ολίγοις το μνημόνιο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής:
·        Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
·        Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.
·        Ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας από τις ακτές μέχρι τα αεροδρόμια.
·        Κατασχέσεις σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο.
·        Νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ΦΠΑ κλπ.
·        Εξοικονόμηση χρημάτων από υγεία-παιδεία-κοινωνικές παροχές και απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί όταν υπάρχει ανάγκη
Όλα αυτά θα συνοδεύονται από έναν ασφυκτικό έλεγχο για την επίτευξη των στόχων αλλά και των υπολοίπων αποφάσεων της κυβέρνησης, κάνοντας σαφές ότι όσοι μιλούν για «παράλληλα προγράμματα ανακούφισης» κοροϊδεύουν, εμπαίζουν και εξαπατούν τον λαό.

Η εκπαίδευση έρμαιο στις ορέξεις του ΟΟΣΑ και της τρόικας
Πιο συγκεκριμένα, το 3ο μνημόνιο προβλέπει για την εκπαίδευση την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών  αναδιαρθρώσεων που ονειρεύτηκαν ποτέ ο Γκουρία (Γ. Γραμματέας του ΟΟΣΑ) και ο Γιούνκερ κι αποτυπώθηκαν στα ντοκουμέντα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι είναι εκείνος ο οργανισμός που δήλωνε ότι είναι αδιανόητο μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει δωρεάν πανεπιστήμια. Είναι εκείνος ο οργανισμός που έχει προτείνει-επιβάλει οτιδήποτε εφαρμόστηκε ή ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις για την εκπαίδευση τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, τα κλεισίματα σχολών με το σχέδιο «Αθηνά», τις απολύσεις προσωπικού και τις μειώσεις των ορίων φοίτησης. Αυτή η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ είναι που θα αποτελέσει πλέον τον οδηγό της εκπαιδευτικής πολιτικής και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η σχετική κυβερνητική στοχοθεσία επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου που φέρνει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ.
•         Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να  δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον κατάρρευσης για τα πανεπιστήμια τα οποία, ήδη, (με επιβεβαίωση των πρυτάνεων) είναι στα πρόθυρα να τεθούν σε «αδυναμία λειτουργίας» λόγω της υπό-χρηματοδότησης. Είναι βέβαιο ότι πολλές σχολές θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και μάλιστα σύντομα, ενώ πολύ πιο κοντά έρχεται και το ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων, βασική στόχευση πάντα όλων των κυβερνήσεων.
• Αξιολόγηση όλων των παραγόντων, σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς.
• Μαθητεία -τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης, και όχι μόνο.
• “Επιχειρηματικότητα”, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι την έρευνα και τα προγράμματα των Πανεπιστημίων.

Πέρα όμως από αυτά τα νέα μέτρα που σύντομα θα περάσει η νέα μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραμένουν ακόμα πάνω από τα πανεπιστήμια οι προηγούμενοι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι (Ν. Διαμαντοπούλου κλπ),  τα όρια φοίτησης, οι διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια κοκ.

Να μην αφήσουμε ούτε ένα μέτρο να εφαρμοστεί. - Για ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα
Η πρόσφατη εμπειρία μας από την δήθεν “διαπραγμάτευση” με την τρόικα που οδήγησε στην μετατροπή του βροντερού ΟΧΙ σε ΝΑΙ από τον Τσίπρα και την παρέα του, κάνουν σαφές για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν εύκολες/εκλογικές «λύσεις». Απέναντι στην καταστροφή που μας ετοιμάζουν με το τρίτο μνημόνιο δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε τον δρόμο του ΟΧΙ. Να αποδείξουμε ότι η κωλοτούμπα κάποιων αχυρανθρώπων και η μετάλλαξή τους σε μνημονιακούς δεν σημαίνει ότι εμείς, οι εργαζόμενοι και κυρίως η νεολαία που φώναξε με ποσοστό 85% ΟΧΙ υποταχθήκαμε ή αποδεχτήκαμε τα μνημόνια.
Χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα των αγώνων της τελευταίας πενταετίας από εκεί που το αφήσαμε. Να επιστρατεύσουμε τις εκρηκτικές δυνατότητες που κρύβει μέσα της η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, να οργανωθούμε  για την τεράστια σύγκρουση που ήδη έχει ξεκινήσει.
Χρειαζόμαστε άμεσα μια ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή, με επιτροπές/πρωτοβουλίες ενάντια στο τρίτο μνημόνιο που θα συμμετέχει όποιος φοιτητής θέλει να παλέψει για αυτό, με μαχητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Για να μην περάσει ούτε ένα νέο μέτρο στην εκπαίδευση, για να ξηλωθούν όλα τα  μνημόνια, παλιά και νέα, και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας μια ριζική αύξηση της χρηματοδότησης, μια αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενάντια στην τρομακτική υποβάθμιση που σχεδιάζει η νέα βουλή-έκτρωμα από κοινού με τους Ευρωπαίους.
Για να σώσουμε τα πανεπιστήμια μας και τις ζωές μας, δεν αρκούν αυτά. Η επίθεση δεν περιορίζεται εντός των τειχών του πανεπιστημίου. Μας ετοιμάζουν ένα μέλλον ανεργίας (ήδη πάνω από 60% στους νέους και αναμένεται νέα άνοδος) και δουλικών σχέσεων εργασίας. Ένα μέλλον χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με δικτατορίες συγκαλυμμένες με κοινοβουλευτικό μανδύα, με πολέμους, μετανάστευση και προσφυγιά. Πρέπει να συγκρουστούμε με την ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του. Πρέπει να βγούμε μαζικά στους δρόμους, σαν φοιτητικό κίνημα, σαν νεολαία, μαζί με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και να εφαρμόσουμε στην πράξη ένα πρόγραμμα σωτηρίας, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και ορμώμενοι από τις δικές μας ανάγκες. Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει να απαντήσουμε με πόλεμο. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας , μέχρι την τελική νίκη.

Να παλέψουμε για:
·    Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευσης.
·    Άμεση κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου.
·     Άμεση παύση πληρωμών σε δανειστές και τοκογλύφους τραπεζίτες. Μονομερής διαγραφή του χρέους,
·     Έξοδος από τον ζουρλομανδύα της  ΕΕ και του Ευρώ. Άμεση καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
·     Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των τομέων-κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο.
·     Μαχητική υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μα. Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ, των στημένων δικών, της καταστολής.
·    Δημιουργία Επιτροπών Δράσης και Αλληλεγγύης, για την Υπεράσπιση του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, την πάλη ενάντια στο 3ο και τα παλιά Μνημόνια, την αντιμετώπιση του κύματος φτώχειας και εξαθλίωσης.