Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΣΠ 10-11 Οκτωβρη

Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε γεγονότα που συντάραξαν και συνεχίζουν να συνταράσσουν την ελληνική κοινωνία. Από τους αγώνες των τελευταίων ετών και το υπερήφανο ΟΧΙ του λαού μας απέναντι στα μνημόνια, φτάσαμε στην προδοσία και τον συμβιβασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και στις νέες εκλογές που έφεραν μία νέα μνημονιακή πλειοψηφία στη βουλή.

Το 3ο μνημόνιο είναι η χειρότερη «συμφωνία» που έχει υπογραφεί και περιέχει ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Επιπλέον θα εφαρμοστεί πάνω σε μια κατεστραμμένη οικονομία, στα συντρίμμια που άφησαν τα δύο πρώτα μνημόνια και η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και συνολικά η δημόσια εκπαίδευση δε θα μείνουν στο απυρόβλητο. Το νέο μνημόνιο θα ισοπεδώσει στην κυριολεξία τις σχολές μας. Ήδη, όλοι οι προηγούμενοι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και η τεράστια μείωση της χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τελικά η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι νέοι πρέπει να δεχτούμε τα μνημόνια σαν το μόνο μέλλον μας και να υπομείνουμε καρτερικά το μαρτύριο; Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι η επιλογή μας. Οι σημαντικοί αγώνες της τελευταίας πενταετίας ενάντια στα μνημόνια και το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Οι αιτίες συνεχίζουν να παραμένουν και νέες αντιστάσεις και σημαντικοί αγώνες είναι μπροστά μας. Η νεολαία, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων για να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας και να κατακτήσουμε το μέλλον μας, Για να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, χρέη, εκβιασμούς και εποπτεία. Για να αναμετρηθούμε με την ίδια την κρίση και το αδιέξοδο του καπιταλισμού με στόχο την ανατροπή του και τη δημιουργία μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους , μια κοινωνία σοσιαλιστική.
Μέσα σ” αυτή την συγκυρία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης (ΣΣΠ). Στόχος των συζητήσεων είναι τόσο η κατανόηση της νέας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το 3ο μνημόνιο, όσο και των καθηκόντων τα οποία έχει το φοιτητικό κίνημα και οι πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν σε αυτό. Με βάση αυτά θα καθοριστούν και οι άξονες της παρέμβασης, δράσης και οικοδόμησης της ΣΣΠ για την ανασυγκρότηση, την ανασύνθεση και την αγωνιστική ενεργοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Επιπλέον στόχος είναι μέσα από τη συζήτηση και τους προβληματισμούς που θα προκύψουν να γίνουν πιο καθαρές και γνώστες οι θέσεις της ΣΣΠ και στους σε συναδέλφους και συναγωνιστές που θα παρακολουθήσουν τις συζητήσεις.