Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λεσχη ΑΠΘ:Να σταματήσουμε τον έλεγχο τώρα




ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΕΜΠΤΗ 12/03, 18:00 ΣΤΗ ΣΘΕ

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα,
            Η συντριβή των μνημονιακών δυνάμεων (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και των διάφορων δεκανικιών τους (ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) είναι μια πρώτη νίκη μας. Οι μνημονιακές πολιτικές υπέστησαν ένα μεγάλο χτύπημα, όμως όλα τα αποτελέσματα των βάρβαρων πολιτικών παραμένουν στις πλάτες μας. Το εκπαιδευτικό σύστημα γενικά και τα πανεπιστήμια ειδικότερα έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του ορίου φοίτησης και για την επαναπρόσληψη των απολυμένων διοικητικών υπαλλήλων,κάτι το οποίο αποτελεί μια δικαίωση των σκληρών αγώνων του φοιτητικού κινήματος, αυτά αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της υποβάθμισης που έχει επέλθει.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βασικότερα προβλήματα παραμένουν η μείωση πάνω από 50% της χρηματοδότησης καθώς και οι απολύσεις εργολαβικού και διοικητικού προσωπικού. Αυτά τα προβλήματα επιβεβαιώνονται από τις ανακοινώσεις των πρυτάνεων ότι μέσα στο 2015 τα περισσότερα πανεπιστήμια, αν όχι όλα, πιθανότατα θα δηλώσουν αδυναμία λειτουργίας κι όλα αυτά χωρίς την περαιτέρω μείωση χρηματοδότησης που υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση (e-mail Χαρδούβελη).

ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
            Οι συνεχείς συμβιβασμοί της νέας κυβέρνησης (με σοβαρότερο την τελευταία συμφωνία με την ΕΕ) δείχνουν πως “τα χέρια της είναι κοντά”. Είναι λοιπόν καθήκον του κινήματος (εργατικού και φοιτητικού) να υπερασπιστεί και να διευρύνει την νίκη του απέναντι στα μνημόνια, ξηλώνοντάς τα με αγώνες από την εκπαίδευση, από τους χώρους δουλειάς αλλά και σε κεντρικό επίπεδο . Οι διορισμένοι Πρυτάνεις (Φορτσάκης-Μήτκας κλπ), οι οποίοι πολέμησαν με λύσσα το φοιτητικό κίνημα, καταπάτησαν το άσυλο και οι κάθε λογής εργολάβοι, (στις λέσχες, στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης κλπ) ήταν και παραμένουν μέρος του προβλήματος, προσέβλεπαν και προσβλέπουν στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης και στο τσάκισμα του φοιτητικού κινήματος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Για το Α.Π.Θ ο προϋπολογισμός για το 2015 προβλέπει 7,2 περίπου εκατομμύρια (από τα 15 συνολικά) μόνο για τις εργολαβίες (φύλαξης, καθαριότητας και λέσχης). Αυτή η κερδοσκοπία δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη, αλλά αποτελεί και συνέχιση της καταστροφής! Η διακοπή της επίθεσης που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια, δε φτάνει. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μια πραγματική αναβάθμισή της. Χωρίς καμιά αναμονή το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ξηλώσει και όλους αυτούς που λυμαίνονται τον πλούτο των πανεπιστημίων, που επέβαλλαν τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης  και που παραμένουν στις θέσεις τους, αποκαθιστώντας έτσι τα δικαιώματά του στο άσυλο, στην δωρεάν σίτιση και στέγαση, στο να έχει το πανεπιστήμιο μόνιμους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς κι όχι εργαζόμενους που δουλεύουν σαν σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί.
            Η Λέσχη του Α.Π.Θ. πρέπει να παραμείνει δημόσια και δωρεάν για όλους, με κατάργηση του ελέγχου και με ξήλωμα των εργολαβιών και όλων των υπεύθυνων που τους επιβάλλουν και τους προστατεύουν.
  • Κανένας έλεγχος στη λέσχη
  • Έξω οι εργολαβίες και οι ιδιώτες
  • Μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων της λέσχης και της καθαριότητας
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ